Joulupuun hoito-ohjeet

Oikein hoidettuna joulukuusi pysyy pitempään kauniina.

Kuusen kaato ja kuljetus

Joulukuuset kaadetaan aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään tuulelta suojattuna ulkotiloissa, esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella. Kuusta voidaan kuljettaa auton katolla suojaamattomana vain lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi täytyy pakata esimerkiksi muoviin, pressuun tai pussiin. Peräkärryssä kuusta kuljetetaan pressun tai kuomun alla.

Kuusen sulatus

Jos kuusi on jäässä, sulata se hitaasti ennen jalkaan asettamista. Näin saadaan aikaan kapillaarinen virtaus. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Anna puun sulaa hitaasti 1-2 vuorokauden ajan niin, että sen tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voit tuoda puun pesuhuoneeseen. Pidä sen tyvi kylmässä vesiämpärissä ja suihkuta runkoa ja neulastoa kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Parin tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi. Mikäli puu on pakattu verkkoon, poista se vasta sulatuksen jälkeen.

Mittaaminen ja tyven sahaus

Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Mittaa huoneen korkeus. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaan saamiseksi. Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

Riittävästi vettä

Kuusi kannataa sijoittaa etäälle lämmönlähteistä, kuten takoista ja lämpöpattereista. Kun kuusi on paikoillaan, täytä kuusenjalka vedellä. Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Jos vesi pääsee loppumaan, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä, jolloin neulaset varisevat ennen aikojaan. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Tarkista siis veden riittävyys usein.

Kuusen poisvienti joulun jälkeen

Perinteisesti kuusi viedään pois loppiaisena. Riisu se ensin varovaisesti koristeista. Katkaise oksat joko kokonaan tai osittain niin, että kuusi ja oksat sopivat pussiin eikä neulasia karise muualle kuin oksien leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset karisevat. Hyvästä hoidosta huolimatta neulasten karisemisessa on luontaista puukohtaista vaihtelua, jota ei voi välttää.